2014. január 17., péntek

Helix - pilot

A Fringe utolsó évadát követően nem igen maradt tudományos témájú sorozat a tévében, ezért a SyFy-os Helixtől vártam, hogy betöltse ezt az űrt. A pilot nagyjából azt hozta, amit reméltem, de egy rész alapján nem ez lesz az az idei újonc, aminél tűkön ülve várom majd az új epizódokat. 


Párhuzamos univerzumok helyett ezúttal az Északi-sark a helyszín, ahol egy biológiai kutatólaborban egy olyan vírus üti fel a fejét, ami eddig soha nem látott pusztítással bír. A vírus megfékezéséhez az amerikaiaktól kérnek segítséget, már csak azért is, mert a járványügyi központ vezetőjének testvére is a fertőzöttek között van. A tét nem kevés: meg kell akadályozni, hogy a központ dolgozói megfertőződjenek és vírus kiszabaduljon. Zombik ugyan (még) nincsenek, de a sztori eddig kísértetesen hasonlít a Kaptárban látottakhoz.


A Helix egyik pozitívuma a helyszín. A fagyos és havas környezet teljesen elzárja a közösséget a külvilágtól, összefolynak az éjjelek és a nappalok, a kutatás helyéül szolgáló komplexum pedig kellőképpen nagy. Többször is emlegetnek egy titokzatos fehér szobát, amit ugyan nem mutatnak és hőseink is félvállról vesznek, pedig vélhetően nem elhanyagolható az események szempontjából. 


Főhőseink a járványügy és a kutatólabor emberei közül kerülnek ki. Dr. Farragut öccse miatt érzelmileg is érintett, mert fertőzött testvére anno összeszűrte a levet a doki exfeleségével (aki a korábbi tanítványa is volt egyben). Természetesen a nő is a segítők között van, csakúgy, mint Dr. Farragut jelenlegi tanítványa, aki fiatal kora ellenére rendkívűl tehetséges. A főszereplők közé sorolható még a központot irányító doki is, aki nyakig sáros az ügyben.


Ahhoz képest, hogy tudósok alkotják ezt a mikroközösséget, feltűnően naivan és irracionálisan viselkednek.  A veszélyek ellenére egyedül indulnak felfedezőútra az alagsorba, a legszakállasabb trükköknek is bedőlnek és az sem tűnik fel nekik, hogy a labor igyekszik elhallgattatni azokat, akik a kelleténél több információval rendelkeznek. Nem bővelkedik sokrétű karakterekben a pilot, egyedül a duci szőke kutatónő szimpatikus. A többiek elég sterilek, de szerencsére nem annyira, hogy a halálukat várjam. 


A dialógusok borzasztó esetlenek voltak és a felvezetést is elnyújtották, mint a rétestésztát, de mindezek ellenére végignézem az első évadot, mert érdekel, hová fut ki ez a történet. Nem egy hibája volt a pilotnak, de a látványvilágra odafigyeltek és a kulcsjelenetek alá választott zene sokat hozzátett az élményhez.

Értékelés: 6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése