2013. február 8., péntek

Zero Hour - pilot

A Utopia pilotja után nem is kellett olyan sokat várni a következő sorozatig, aminek a nyitórésze beránt és rögtön nézném a folytatást. Nem kevés elvárással ültem neki az epizódnak, hiszen már májusban is ígéretes sorozatnak ígérkezett, de nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog ez a 40 perc. Tavaly a The River fogott meg ennyire.


A Zero Hour alapötlete olyan, mintha a Nemzet aranyát és a Da Vinci kódot gyúrták volna össze. Hank Galliston egy paranormális jelenségekkel foglalkozó magazin főszerkesztője, aki egész életében nyomokat követett, mítoszokat vizsgált és összeesküvés-elméleteket tanulmányozott. Amikor azonban a feleségét, Lailát elrabolják az órásboltból, Hank egy egész világot átszövő és évszázadokra visszanyúló rejtélybe csöppen. Feleségének egyik régi órája ugyanis egy kincses térképet tartalmaz, ami világméretű katasztrófához vezet. Hanknek tehát nemcsak a feleségét, hanem a világot is meg kell mentenie. 


Izgalmas cold opennel nyit a rész, ami 1938-ban, a nácik uralma alatt játszódik és egy rózsakeresztes szerzetesrend van a középpontban. A sorozat fő mozgatórugójából már itt ízelítőt kapunk, ami aztán a jelenkorban nyer értelmet. Pörgős a pilot, de követhető a cselekmény és ami a legjobb, hogy nem szájbarágós a történetvezetés. Csak olyan részletességgel merülnek el a részletekben, ami az események megértéséhez szükséges. Volt pár klisé, amit ellőttek, de a tempónak és sztorinak köszönhetően nem zavartak.  


A fényképezés szép, teljesen olyan volt a pilot, mintha egy mozifilmet néznék. A helyszínek pedig tovább erősítették ezt a hatást. A hatalmas kanadai hómező pásztázásakor lehetett érezni igazán, hogy mekkora feladattal kell Hanknek megbirkóznia. A bajorországi vonal a magyarázatok miatt volt érdekes és elég korrekt cliffhangert hozott az epizód végén. Ez főleg az öreg órásmester hangjának köszönhető. 


Egyedül a színészi játékkal nem voltam elégedett, ugyanis a Hanket alakító Anthony Edwards játékát kevésnek éreztem. Nem kizárt, hogy változni fog a karaktere, de egyelőre nem tűnik elég kemény és karizmatikus szereplőnek. A segéddé avanzsálódott fiatalok szimpatikusak, bár kicsit egydimenziósnak tűnnek. De ezt betudom annak, hogy a pilotban inkább a történetre helyezték a hangsúlyt, elvégre a karaktereket később is ráérnek kibontani. A maga nemében szórakoztató volt a pilot és a hibái ellenére várós a folytatás. 

Értékelés: 7.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése