2013. február 3., vasárnap

The Expendables 2 - A feláldozhatók 2 (2012)

Amikor kiderült, hogy lesz folytatása az Expendablesnek, akkor volt bennem egy kis félsz, ugyanis az első rész elég magasra rakta a mércét. Aztán ahogy egyre több hír érkezett a második részről, biztosra vettem, hogy nem lesz gond a filmmel. A folytatás szerencsére nemcsak megugrotta az első rész színvonalát, hanem felül is múlta azt. 


Mr. Church ismét összetrombitálja Barney Ross csapatát és egy látszólag egyszerű melóval bízza meg őket: hozzák el egy lezuhant repülőgép széfjét. A dolgok azonban csúnyán félresiklanak és egyik társukat (Billyt, a kölyök mesterlövészt) brutálisan meggyilkolják, ezért a feláldozhatók bosszút esküsznek. Hiába járnak idegen területen, ahol minden ellenük dolgozik, a revánsvágytól fűtött társaság elszántan zúzza-tizedeli az ellenséget, és közben az idővel versenyt futva egy váratlan veszélyt is el kell hárítaniuk, hiszen öt tonna tiszta plutóniummal már a világ egyensúlyát is meg lehet borítani. Mindez azonban semmi ahhoz képest, amire az az aljas figura számíthat, aki lemészárolta a testvérüket. Mert ekkor vetik be igazán magukat a feláldozhatók... 
 

Van az a közmondás, hogy a jól bevált recepten ne változtass. Az Expendables 2 készítői sem tettek másként: fogták azokat az elemeket, amik korábban is működtek és még nagyobb adagban használták őket. Több lett az akció, a humor, a karaktermomentum és még a történetet is sikerült érdekesebbre írni. Már a film elején látott jelenetben sem spórolnak a munícióval, pedig ez még csak az első néhány perc. Maga a jelenet annyira fenomenális, hogy miután elszállnak a repülővel, elégedetten csettintettem: "Igen, valahogy így kell elkezdeni egy akciófilmet!" 


Maggie (Yu Nan) személyében egy nővel is gazdagodik a csapat, aki legalább olyan tökös, mint a banda többi tagja. Egy női szereplős Expendablesben biztos helye lenne. Hanyagolták a magánéleti eseményeket (az előző filmben Christmas barátnőjének szenteltek egy kisebb kitérőt) és a karakterábrázolással is csak minimálisan foglalkoztak, ezáltal sokkal élvezhetőbb lett a film. Visszavettek a CGI-ból is és inkább a régi vágású megoldásokra (ami robban, az tényleg robban) helyezték a hangsúlyt. 


Bruce Willis és Arnold Schwarzenegger ezúttal nem egy rövid jelenet erejéig szerepelt, hanem rendesen kivette a részét a rosszfiúkkal való leszámolásból. A film csúcsszereplője viszont Chuck Norris volt, akinél még az interneten keringő viccekre is rágyúrtak: 
"- Kering még egy pletyka, hogy megmart téged egy királykobra.
 - Így igaz, de 5, gyötrelmes kínok közt eltöltött nap után a kobra kimúlt." 
A gonosz szerepében Jean-Claude Van Damme-ot látjuk, aki remek választás volt és még a legendás pörgőrúgását is megmutatta. Egyedül azt sajnáltam, hogy olyan rövid lett a végső bunyó Stallonéval. Ettől eltekintve ugyanolyan nosztalgikus szórakozást hozott a Feláldozhatók második része, mint az első. 

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése