2013. január 23., szerda

The Following - pilot

Upfrontskor talán még a Last Resortnál is jobban vártam a Fox midseasonös újoncát, a sorozatról érkező hírek pedig csak fokozták a várakozást. Minden adott volt, hogy a The Followingból egy ütős széria legyen, a sztori és a színészek miatt egy percig sem kételkedtem a minőséget illetően. 


A történet középpontjában Ryan Hardy, egy visszavonult nyomozó áll, akit az FBI visszahív, amikor Joe Carroll, a rettegett sorozatgyilkos megszökik a börtönből. A csavar ott van, hogy Joe Carroll egész kultuszt épített maga köré, így rengeteg követője van, akik ugyanolyan sorozatgyilkosok lesznek, mint a tanítójuk. Ez már előrevetíti a heti ügyes formulát. 


Voltak jó pillanatai a pilotnak (cold open, a vérfoltok követése a lakásban, Ryan Hardy és Joe Carroll beszélgetése a börtönben), de az epizód nagy része alatt unatkoztam. Elég szájbarágós és klisés lett az Following nyitánya és szinte végig ugyanazt a "feleljünk meg a lehető legszélesebb közönségnek" hatást hozta, mint ősszel a Revolution pilotja. Nem is a sablonosság zavart, hanem az, hogy a biztonsági játék során a jelenetek többsége jellegtelen lett. A véres részeket csak villanásszerűen mutatják meg, így nem is tudnak igazán hatni. Emellett nagyon sok flashbacket kapunk, aminek egy részét feleslegesnek éreztem. Ráadásul ki is zökkentenek, mert pont akkor vetik be őket, amikor az események haladnának. 


A színészek jók, bár eddig csak Kevin Bacon (Ryan Hardy) és James Purefoy (Joe Carroll) kapott nagyobb játékteret. Próbálták árnyalni őket, de Carroll megszállottságát Edgar Allen Poe iránt túlzásnak éreztem. Többször is utaltak azokra a történetekre, amiket a Ravenben is láttunk, viszont a művészi köntösön kívül ("a legszebb dolog a világon egy szép nő halála") semmilyen célt nem szolgálnak. Az utolsó jelenetben látott intellektuális párbaj volt az epizód legjobb pontja, amiből szívesen látnék többet a későbbiekben. Viszont hiába jó ez a két színész, egyelőre nem érzem úgy, hogy minden héten le tudnék ülni a sorozat elé.

Értékelés: 5.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése