2012. november 28., szerda

Hunted - 1. évad

Az országos sorozatok most érnek el az évad feléhez, a kábelesek a finálékra készülnek, a brit Hunted pedig már be is fejeződött. És a 8. résszel nemcsak az évad ért véget, hanem a sorozat is, ugyanis nem lesz belőle folytatás. A pilottól nem voltam elragadtatva, de mivel érdekesnek ígérkeztek a történetszálak, a többi részre is maradtam. És nem is bántam meg.


A Hunted ugyanis egészen jó irányt vett a nyitórész után és bár sok olyan eleme volt, aminél húztam a számat, összességében megfelelt annak, amit egy összeesküvős kémsorozattól várok. Vagyis: megfigyelést, nyomozást, akciójeleneteket és a felvetett kérdések megválaszolását. A megfigyelésnél nemcsak Sam helyzetére építettek, hanem a Byzantium embereinek munkájába is bepillanthattunk. A Turnerékhez kapcsolódó szál(ak) gyakorlatilag a szemünk előtt rajzolódtak ki. A pilot után nehezen tudtam elképzelni, hogy nyolc epizódon keresztül kell követnünk ezt a sztorit, mégis talán ezen a téren érdemli a sorozat a legnagyobb dicséretet. A Khyber gát és Jack Turner köré font ügyleteket ugyanis nagyon szépen felépítették és végigvitték. 


Időközben Sam is próbálja kideríteni, ki akarta őt megölni Marokkóban. Egy ideig egy helyben toporog ez a nyomozás, de az évad második felében jóval hangsúlyosabbá válik. Ezzel a szállal viszont már közel sem vagyok elégedett. Egyfelől nem volt túl izgalmas (főleg a Homokóra nevű szervezet megfejtése után), másrészről eléggé összecsapták ezt a vonalat. Míg a Turner-ügyet át lehetett látni, ez végig keszekusza maradt és a fő kérdésekre sem kaptunk egyértelmű válaszokat. A Sam gyermekkoráról bevillanó flashbackekre ugyanez a kidolgozatlanság jellemző, ami miatt maradt némi hiányérzetem a sorozat záró képsorai után. 


A színészek közül a Jack Turnert alakító Patrick Malahide emelkedett ki, aki remekül hozta a mindenkin keresztülgázoló üzletembert és gondoskodó családfőt. Talán a Keresztapához lehetne legjobban hasonlítani. Melissa George-dzsal kapcsolatban voltak fenntartásaim a pilot után, de sikerült megkedvelnem a karakterét és el tudtam fogadni kemény kémnőként, illetve törékeny lányként is. Az pedig külön érdekesség, hogy ausztrál színésznőként egy olyan brit kémet kellett eljátszania, aki amerikai tanárnőnek adja ki magát a Turner családnál. Egyedül a folyamatos csücsörítése zavart, mert semmi sem indokolta ezt a mimikát. 


Hangulatilag nem tudott újat mutatni a sorozat, de ez nem is ez volt a célja. Nem akart művészi lenni a megvalósítás, nincsenek kiemelkedő operatőri megoldások, a feszültséget és az érzelmeket mégis jól vissza tudták adni. A sok szűrőt és közelítést/távolítást hanyagolták a későbbiekben, cserébe szinte az összes épület lépcsőházát megmutatták felülnézetből. Ezt nem rónám fel hibának, még akkor sem, ha tényleg túlzásba vitték. A nyitórész esetlenségeit mindenesetre le tudta vetkőzni a Hunted és egy kerek történetet sikerült prezentálnia a nyolc epizód során. 

Értékelés: 7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése