2012. szeptember 6., csütörtök

Elementary - pilot

Rengeteg sorozatban és filmben feldolgozták már Sir Arthur Conan Doyle detektívregényének hősét, legutóbb 2010-ben a britek. Idén Amerika is elérkezettnek látta az időt, hogy sorozatot készítsen Sherlock Holmesról.

A nyomozás, Sherlock bogarassága és a dedukció ebben az átdolgozásban is megmaradtak, de az alapfelálláson változtattak a készítők. Sherlock ugyanis ezúttal egy női társat (Dr. Joan Watson) kap maga mellé, a helyszín pedig New York. Amikor az első hírek érkeztek arról, hogy Dr. Watson ebben a változatban nő lesz, akkor nem gondoltam volna, hogy így is működőképes lehet a sorozat. A pilot harmada-fele valóban nem volt meggyőző, de az epizód végére már sikerült megkedvelnem a Lucy Liu által alakított női dokit. Sherlockot egyébként az a Jonny Lee Miller alakítja, aki Benedict Cumberbatch-csal felváltva játszik a Frankenstein című színdarabban.


Próbáltam elvonatkoztatni a BBC-s Sherlocktól, de sajnos az Elementary elég messze van a brit változattól. Először is nagyon sok olyan elemet leegyszerűsítettek vagy lebutítottak, amik az eddigi Sherlock adaptációk szerves részeit képezték. Londonhoz például hozzátartoznak a fekete taxik (is), így hát abban reménykedtem, hogy New Yorkban is taxizni fognak a szereplők. Ehelyett metróznak és a metropolisz híresebb épületeit sem mutatják, vagyis a város semmilyen pluszt nem ad a történethez. Aztán ott van a dedukció, ami Sherlock egyik védjegyének tekinthető. Nos, az Elementaryben ez a következő párbeszédben nyilvánul meg:
“- How do you do it?
  -  Do what? 
  - Guess things. 
  - I don’t guess. I observe. And once I’ve observed, I deduce. 
 - You said you could tell from my hands that I used to be a surgeon.” És itt egy banális  okfejtés hangzik el... 


Az aktuális ügy nem volt túl bonyolult, mégsem volt izgalmas a nyomozás. Hiába volt tetszetős a cold open, a helyszíni szemle után leült az epizód és jobbára kliséket vonultattak fel a hátralévő időben. Igazából csak a két főszereplő ért valamit ebben a Sherlock adaptációban, de normális forgatókönyv hiányában sajnos ők sem tudták megmenteni a pilotot. Nincs meg az az atmoszféra, ami berántaná a nézőt, a karakterek pedig kidolgozatlannak tűnnek. Teljesen olyan az Elementary, mintha egy átlagos nyomozópárról szólna, amihez egy szokványos és unalmas gyilkossági nyomozás társul. 

Értékelés: 3/10

4 megjegyzés:

  1. Hát eddig se nagyon érdekelt a sorozat. Ezután meg pláne nem fog.:)

    VálaszTörlés
  2. Mondanám, hogy egy próbát megér, de mivel tudom, hogy nemrég nézted meg a Sherlock két évadát, jobban jársz, ha kihagyod ezt a pilotot. :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem nem volt ez rossz, nekem pl. egyszer nem jutott eszembe a brit Sherlock sorozat közben, nem is hasonlítottam hozzá.

    De az igaz, hogy tipikus nyomozós sorozat, igazából semmi extra.

    VálaszTörlés
  4. Több Sherlock adaptációt láttam (a Michael Cane, a Jeremy Brett, a Robert Downey Jr. és ugye a Benedict Cumberbatch főszereplésével készültet) és igazából arra voltam kíváncsi, mi újat tud nyújtani az Elementary. Milyen aspektusból közelíti meg Sherlockot, mely tulajdonságát emeli ki.

    És igazából azért nem tetszett az Elementary, mert egy tök átlagos nyomozóként látjuk Sherlockot, akit tulajdonképpen akárhogyan hívhatunk, mert csak egy szikrányit érezni őt zseniálisnak (ráadásul az epizód végére még ez a kicsi is elmúlik). Hiányzik belőle az, amit egy Sherlock Holmes nevű és különlegesnek titulált szereplőtől várnék.

    Sima nyomozós sorozatként (ahol X-nek és Y-nak vesszük a főszereplőket) működhet az Elementary, de ahhoz izgalmasabb és jobban megírt ügyek kellenének.

    VálaszTörlés