2012. augusztus 19., vasárnap

The Cabin in the Woods - Ház az erdő mélyén (2011)

Vannak olyan filmek, amik már a plakátjukkal megnyernek maguknak és vannak olyanok, amik után semmi kedvem nincs megnézni az adott filmet. A Cabin in the Woods szerencsére az első kategóriába tartozik. A Rubik-kockára hasonlító erdei házikó után már volt némi sejtésem a sztoriról, mégis kíváncsi voltam, mit tudnak még kihozni ebből a témából. (Megjegyzés: a trailert nem ajánlatos megnézni, mert nagyon spoileres.)


Öt fiatal egy erdei viskóban akarja tölteni a hétvégét. Útközben találkoznak egy mogorva benzinkutassal, aki kínhalállal riogatja őket. Hőseink persze nem tágítanak eredeti céljuktól és el is jutnak a házig. A ház pincéjében azonban az egyik könyv latin szövegét felolvasva olyasmit idéznek meg, amit nem lenne szabad...


Nagyjából az első fél óra eseményeit fedi le az alapsztori, ami egyébként sok más filmre emlékeztet (Péntek 13, Evil Dead). A különböző horrorfilmekből való koppintások persze ezt követően is megmaradnak, viszont úgy adagolják őket, hogy egy teljesen egyedi film lesz a végeredmény. De nemcsak ez ad pluszt a filmnek, hanem az irányítótermi megfigyelés (ami A kockából ismerős), valamint az utolsó jelenetek, amik igazi csemegét jelentenek a horrorfilmek kedvelőinek.


Néhány helyen ugyan meglátszott az alacsony költségvetés, de összességében nem lehet panasz a látványra. Sőt, egy-két jelenet kifejezetten ütősre sikerült. Főleg úgy, hogy éjjel néztem meg a filmet. A megvalósítás mellett essen szó a szereplőkről is. A többségük értelemszerűen klisés, de szimpatikus. Végig drukkolni lehet nekik, egyiküket sem éreztem soknak, feleslegesnek vagy idegesítőnek.  Az irányítótermi jelenetekről viszont már nem mondható el ugyanez. Míg a két fő irányító meglehetősen nagy játékteret kapott, a mellettük levő asszisztensek inkább csak kellékként funkcionáltak. Az év filmjének nem nevezném a Cabin in the Woodsot, de egész biztosan újra fogom még nézni, mert Joss Whedon és Drew Goddard úgy veszi sorra a slasher filmek sajátosságait, hogy a félelmetes és a komikus elemek tökéletes egyensúlyban maradnak. 

Értékelés: 8/10 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése