2012. május 13., vasárnap

Fringe - 4. évad

Sokáig úgy nézett ki, hogy ez az évad lesz az utolsó és a Fox nem kér folytatást az univerzumok között utazós sorozatból. A csatorna azonban mégis berendelt egy 13 epizódos záróévadot, ami majd ősszel fog elstartolni. De ne szaladjunk ennyire előre, mert erről az évadról is van mit írni.


A hagyományokat folytatva ez az évad is ott kezdődött, ahol az előző befejeződött. A gép beindításával Peter kitörlődött a jelenből, de mivel a Megfigyelők nem végeztek tökéletes munkát, Peter a mi univerzumunkban is látszik. Pár résszel később hús-vér alakban is visszatért és feltett szándéka volt megtalálni az ő univerzumát. Az évad fele nagyjából ezzel a szállal telt, ami sajnos ötlettelen, önismétlő és unalmas epizódokat eredményezett. Az egyébként elég sokat elmond a színvonalról, hogy 4 epizód kihagyásával is követhetők voltak az események...


A 12. résznél talált magára a sorozat és kezdtek el foglalkozni a két univerzum jövőbeni összeütközésével. Sok újdonságot persze így sem mutattak, de egy kis időre visszatért a hitem a sorozatba. A David Robert Jones féle alakváltók, illetve a doki terve felpörgette az eseményeket és meglepően jó részeket eredményeztek. Ekkor jött az ominózus 19. rész, ami bár önmagában nem volt rossz, nagyon elütött a többitől. Úgy tűnt, mintha egy teljes évadot (vagy kettőt) előreugrottunk volna a történetben. A felvázolt jövőbeni események nem kapcsolódtak szorosan az eddig megismertekhez és borítékolható volt, hogy a 20-as rész újra a jelenben fog játszódni. Ez a kitekintés lényegében az 5. évadot alapozta meg, mégis rettentő öncélúnak éreztem, mert innentől kezdve kiszámítható lesz a sztori.

 

A finálé tökéletes példája volt ennek. Miután a 19-es részben láttuk, hogy William Bell a jövőben is él (igaz, be van borostyánozva), nem volt meglepő, hogy ő áll a két univerzum elpusztításának hátterében. Olivia sorsát is előre lehetett látni, így a szereplőkért sem lehetett aggódni. Az utolsó jelenet nélkül akár sorozatzárónak is beillett volna az epizód, ahol mindenki boldogan él, amíg meg nem hal. De mivel lesz 5. évad, a Megfigyelők támadását már most belebegtették nekünk. Ezek után csak olyan folytatást tudok elképzelni, amiben megalapozzák és megmagyarázzák a 4x19-ben látottakat.

Értékelés: 6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése