2012. április 30., hétfő

Kitchen Confidential - 1. évad

Többen is ajánlották a Fox 2005-ös sorozatát, de csak most sikerült megnéznem az első (és sajnos egyetlen) évadot. A sorozat Anthoyn Bourdain azonos című bestsellerén alapul. A történet alapja: a szakács Jack Bourdain rendkívüli tehetségéhez nem férhet kétség, de életmódja miatt (drog, szex, pia) mindenhonnan kirúgják egy idő után. Azonban kap még egy esélyt és a Nolita étterem főszakácsa lesz. Jack megragadja a lehetőséget, és úgy dönt, hogy megváltozik. Ez sikerül is neki, de azért nem lesz belőle túlságosan is jófiú.


Ugyan az alaphelyzet drámai sorozatot sugall, a Kitchen Confidential igazi pörgős szitkom. Jó néhány sírvaröhögős poént és jelenetet szállít a sorozat, de inkább kellemesen szórakoztató, feelgood sorozatnak éreztem ezt a 13 részt. A kevésbé vidám dolgokat (állandó megfelelés a főnöknek, veszekedések) is úgy tudták tálalni, hogy végig megmaradt a sorozatra jellemző könnyedség.


Persze egy szakács mit sem ér a segédei nélkül, ezért Jack már a pilotban összehozza a nagyrészt haverokból álló csapatát. Akik egyébként egytől egyik tökéletesen eltalált karakterek. És ebben rejlik igazán a sorozat erőssége: olyan színészeket sikerült egymás mellé tenni, akik között maximálisan működik a kémia. Állandó a szívatás és az egymás közti rivalizálás (egy nő kegyeiért, vagy épp amiatt, hogy kiderüljön, hogy egy halas vagy egy cukrász a fontosabb ember egy étteremben). A poénok nagy részét ezeknek a jeleneteknek köszönhetjük, de arra is kiválóan alkalmasak, hogy kibontsák a karaktereket. A csapat újoncával (Jim) például szinte minden epizódban történik valami emlékezetes, de Jack brit cimborája (Steven) is parádés momentumokat szállít.


A legtöbb jelenet a Nolita konyhájában zajlik, de a pincérek, a hostess (Tanya) és a tulajdonos is meglehetősen nagy játékteret kap. Ez persze egyáltalán nem válik a sorozat kárára, mert ezek a szereplők is ugyanolyan őrültek, mint a szakácscsapat tagjai. Eyecandy tekintetében is rendben van a sorozat és bár a női szereplőknél sokszor rájátszanak erre, mégsem érződik öncélúnak ezeknek a szereplőknek a jelenléte.

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése