2011. december 29., csütörtök

Attack the Block - Idegen arcok (2011)

Mi történik akkor, ha az ufók egy londoni lakótelepre pottyannak le és egy csapat tizenévessel találják szembe magukat? Az eredmény egy jól összerakott, szórakoztató másfél órás sci-fi.

Nincs időhúzás, a történet már az első képkockától elkezdődik, amikor a helyi kamaszok kirabolnak egy ápolónőt. Hamarosan azonban lezuhan valami az égből, amit a gyerekek azonnal kinyúvasztanak és trófeaként körbehordozzák a környéken. Csakhogy megjelennek a megölt lény társai, így elkezdődik a harc az idegen lények ellen. A srácok természetesként kezelik a helyzetet, nem morfondíroznak órákon keresztül a lényeket illetően, hanem rögtön megállapítják, hogy űrlényekkel van dolguk. Egy percig sem ijednek meg, az első adandó alkalommal lehetséges fegyverek (kard, baseballütő, petárda, kés) után néznek. És ha ez nem lenne elég, az űrlények mellett még a rendőrség és egy helyi drogbáró is bejön a képbe...


Remek képet fest a film a videojátékokon és blockbustereken szocializálódott kamaszokról, szinte minden feszült pillanatot egy-egy filmes vagy popkult utalással vezetnek le: "Úgy nézett ki, mint Dobby a házimanó”, „Gollamok potyognak az égből." Az is kiderül, hogy bármit megtesznek a paneltömb védelméért. Az idegeneket minden erejükkel megpróbálják eltávolítani vagy tönkretenni (lásd a film eleji rablás vagy éppen az űrlény megölése), míg a barátaikat és a tulajdonukat foggal-körömmel védik. A film elején meglehetősen ellenszenvesnek tűnik a gyerekcsapat, a film végére azonban már mindegyikük szimpatikussá válik.


Egy percig sem unalmas az Attack the Block, a pörgés a film utolsó képkockájáig megmarad. Nincs üresjárat és szerencsére a befejezés sem összecsapott. A szörnyek kellőképpen félelmetesek és ugyan meglátszik az alacsony költségvetés, mégsem válnak nevetségessé. A film végig a dráma, a horror és a humor között egyensúlyoz úgy, hogy mindhárom műfaj csak annyira domináljon, amennyire szükséges. Arra is odafigyeltek a készítők, hogy magyarázatot adjanak a lakótelep megszállására. Tetszett, hogy nem egy légből kapott körítést, hanem egy logikus levezetést kaptunk, ami tudományosan is megállná a helyét. Plusz pont a gyerekek miatt, akik végig természetesen viselkedtek. Összességében sokkal jobban bejött az Attack the Block, mint a hasonló témájú Super 8.

Értékelés: 8.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése