2011. június 27., hétfő

Game of Thrones - 1. évad

"When you play the game of thrones, you win or you die.
There is no middle ground."


A Killing mellett a Game of Thrones volt a tavasz legnagyobb kaliberű újonca. Hirtelen nem is emlékszem olyan sorozatra, ami ekkora hírverést kapott volna mind külföldön, mind idehaza. A sorozat könyvadaptáció, George R. R. Martin: Tűz és és Jég dala c. regényciklusának első kötetét (Trónok harca) dolgozza fel. Annak ellenére, hogy nem olvastam a könyveket (majd most!), abszolút élvezetes és követhető volt az első évad.


A történet rendkívül szerteágazó, így nehéz írni róla. Egy Westeros nevű kontinensen vagyunk, ahol az események a birodalom irányítása körül forognak. Hét királyság terül el Westeroson, mindegyiket más uralkodóház irányít. Mindegyiknek megvan a maga története, amire többször is kitérnek az évad során. A Stark család északon rendezkedik be (Deres központtal), a Lannisterek a nyugatot védelmezik, ők a leggazdagabbak a királyi családok közül ("Egy Lannister mindig megfizeti az adósságait".), a Targaryen ház pedig a kontinens keleti részét uralja. Az évad indulásakor a Baratheon házból származó Robert király uralkodik Westeroson. És ha már szóba kerültek a királyságok, akkor az Északi Falat is meg kell említeni, ami azért jött létre, hogy távol tartsa a démoni Másokat a birodalom többi részétől.


Mindegyik színtéren pörögnek az események, az évad végére gyakorlatilag teljesen átrendeződik a pilotban látott felállás. Robert király halála után a Lannisterek szerzik meg Westeros trónját, a Stark család pedig mindent elkövet, hogy bosszút álljon Ned haláláért. Robb Stark háborút indít Joffrey ellen és eléri, hogy katonái elismerjék vezetőnek és kikiáltsák Észak önálló királyának. A Falnál állomásozó Éjjeli Őrség elindul a Mások uralta ismeretlenbe, keleten pedig Khal Drogo halála után Daenerys Targaryen három sárkánybébihez jut, ami gyilkos fegyver lehet a többi királyság ellen. Az első évad bevezetésnek is tekinthető, hiszen a finálé szépen megalapozza a második évadot.


Már a legelső jelenet magával ragadja a nézőt. A Falon túl vagyunk, itt találkozunk először a Másokkal. A pilot során pedig a birodalom többi helyszínéből is ízelítőt kapunk. Nagyon szép a látványvilág, az atmoszféra leginkább a középkort idézi. Sok a külső, szabadban játszódó jelenet, a beltériek pedig pontosan illeszkednek a sorozat világához. Egyedül a zene nem kap hangsúlyos szerepet, csak az utolsó két részben válik dominánssá.
A címet látva kicsit furcsa, hogy nincs nagy csatajelenet az évadban. Igaz, hogy enélkül is izgalmasak az epizódok, de a 9. rész után marad némi hiányérzet a nézőben. Ezen a téren javulásra számítok a 2. évadban, bár tisztában vagyok vele, hogy egy-egy csatajelenet kivitelezése igencsak költséges.


Az évad közepéig a lassabb tempó jellemző a sorozatra, de ez egyáltalán nem hátrány. Mindenképpen szükséges a karakterizáció szempontjából, hiszen sok szereplőt felvonultat a széria. A 6. epizódtól viszont már az intrika és a Vastrón megszerzése kerül előtérbe, ami a sorozat fő mozgatórugója. Az évad második fele egy sakkjátszmára hasonlít, ahol a néző csak találgathat, hogy mi lesz a következő lépés.


A sorozat húzóneve egyértelműen Sean Bean, de rajta kívül számos kiváló színész játszik a sorozatban. Mivel nem olvastam a könyveket, nem volt előzetes elvárásom a castingot illetően, de egyik színészre sincs panasz. Mindegyik hozza azt, amit a szerepe megkíván. Kellemes meglepetés az Aryát játszó kislány, a Tyrion Lannistert alakító színész és a Daenerys Targaryent alakító színésznő játéka. Eddard Stark mellett ők hárman a kedvenc karaktereim (eddig) a sorozatból.


Az első évad legemlékezetesebb jelenete egyértelműen Ned halála. Még úgy is hatásos volt, hogy sajnos sikerült belefutnom a spoilerekbe. Érzelemdús, feszültséggel teli és gyönyörűen megkomponált jelenetről van szó, ami után tátva marad az ember szája. Gyakorlatilag az ilyen jelenetek miatt nézek sorozatokat. Igaz, hogy egy végtelenül szimpatikus karaktertől kellett búcsút vennünk, de Eddard Starkon kívül a többi szereplő is bőven tartogat még izgalmakat.

Negatívumot nem is nagyon tudok felhozni, 10 epizódon keresztül egy majdnem tökéletes évadot láttunk. A folytatás tíz hónap múlva érkezik.

Értékelés: 9/10

1 megjegyzés:

  1. Én nem olvastam a könyveket, mivel nem vagyok én olyan nagy fantasy rajongó, de a sorozat, és ez az évad nagyon jó lett.

    Kíváncsi leszek a folytatásra. (Meg arra is, hogy tudom-e majd valamilyen formában nézni, de ez még a jövő zenéje. :)

    VálaszTörlés