2011. június 20., hétfő

Adam's apples - Ádám almái (2005)

Rég volt már filmes bejegyzés, úgyhogy a nyári pótlásokat ezzel a filmmel kezdem. Ha néhány szóban kellene jellemeznem a filmet, akkor a megragadó, a groteszk és a mesteri szavak jutnak hirtelen az eszembe. A történet röviden annyi, hogy az újnáci Ádámot közmunkára ítélik, amit egy templomban kell letöltenie. A templomi közösség csupa furcsa tagokból áll, akik nehezen fogadják be Ádámot. A közösségben mindenkinek megvan a maga feladata, úgyhogy Ádám elhatározza, hogy ő fogja gondozni a templomkert büszkeségét, az almafát, mert almás lepényt akar sütni. Ehhez azonban hosszú út vezet.



Az almafa ugyanis ki van téve a természet viszontagságainak. Nemcsak a varjak lakomáznak a terméséből, hanem a kukacok is megrohamozzák. Végül egy villámcsapás következtében kigyullad a fa és csak nyolc darab almát sikerül megmenteni róla. Az almás lepény végül egyetlenegy almából készül el. 

 

Fokozatosan megismerjük a szereplőket is és a film végére mindegyikük élete megváltozik. Khalid meglehetősen aggresszív hajlamú, ha fegyver kerül a kezébe, ott kő kövön nem marad. A köhögés elleni szirupon (és alkoholon) élő Gunnar olyan, mint egy jóllakott napközis. Nem sok vizet zavar, alapjában véve békés természetű. Később csatlakozik a társasághoz Sarah is, aki gyereket vár. 

A legnagyobb változáson Ádám és Iván megy keresztül. A börtönviselt Ádám eleinte furcsállja, hogy Iván ennyire jóságos vele, úgyhogy feltett szándéka, hogy megtöri a papot. Időközben azonban kideríti Iván titkát és arra törekszik, hogy szembesítse a papot a valósággal. Iván ugyanis álomvilágban él. Azt hiszi, hogy minden rossz az ördög műve. Ez ellen úgy próbál védekezni, hogy hamis képzetekkel áltatja magát: a fia egészséges, a felesége pedig egy baleset miatt halt meg. Iván gyermekkora sem volt felhőtlen, a jövőjét pedig egy agytumor árnyékolja be. Ádám veti fel, hogy ez a sok rossz nem az ördögtől ered, hanem Isten állít minket próbára és a gonosz talán nem is létezik.  

Iván gondolkodásmódját legjobban a beszéde fejezi ki. A legrosszabb dolgokra is igyekszik racionális magyarázatot találni.
"Gunnar: Meglőtte a macskámat! Iván: Hagyjuk a vádaskodást. Öreg macska volt és véletlenül éppen akkor esett le, amikor Khalid lövöldözött."
Emellett végtelenül optimista, annak ellenére, hogy sokszor nem tudja, mit tegyen (pl. hogyan szabaduljon meg a varjaktól.) Ádám a film elején ridegen viselkedik, nem nagyon akar beilleszkedni a közösségbe. A mihamarabbi szabadulás érdekében a barátját is felkeresi, hogy biztosítsa afelől, hogy a közmunka után ugyanúgy él majd, mint azelőtt. Iván sorsa viszont meglágyítja és miután egy pisztolygolyónak köszönhetően a pap felépül a betegségéből, Ádám mellette marad.

A színészi játék mellett a jól megírt párbeszédek, a zene és a látvány teszik tökéletessé a filmet. Elég komor a film hangulata, de az életszerűtlen helyzetek és szereplők sokszor ellensúlyozzák. Sok olyan jelenet van, ami elsőre nevetségesnek hat, mégis sokkal mélyebb érzelmek húzódnak mögöttük, amik az egész filmet végigkísérik.

Értékelés: egyértelműen 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése