2011. május 28., szombat

Castle - 3. évad

A nyomozós sorozatok közül még mindig a Castle az egyetlen, amit hetiben követek. A gyenge nézettségű első évadot követően a második évadban stabil 10 milliós nézettséget alakított ki, amivel az abc egyik legnézettebb sorozata lett. Emellett a többi szereplő is nagyobb játékteret kapott, a Castle pedig élvezetes sorozattá nőtte ki magát.


Idén a helyzet nem sokat változott: a heti ügyeknél továbbra is a karakterizáció volt hangsúlyosabb, mint az adott gyilkos kézre kerítése. A feelgood hangulat is megmaradt, ennek ellenére az idei évad gyengébben sikerült, mint a tavalyi.
A pozitívumok közé tartozik Castle családja, ezen belül is Alexis felnövése. Alexis átlagos lány maradt, a tinikre jellemző problémákkal és szerelmi vívódásokkal. Az évad végére komoly nő lett belőle. Teljesen hiteles és szerethető volt ez a szál, ami elsősorban a színészeknek köszönhető.
Szintén pozitívum a humor, ami inkább az évad első felére jellemző. Nagyszerű egysorosok szerepelnek és örömteli, hogy Castle mellett Beckett is jó szövegeket kapott.


A negatívumok viszont jóval szembetűnőbbek. Az egyik az, hogy az évad második felében kicsit ellaposodott a sorozat. A bűnesetek nem sokban különböztek egymástól és a fordulatok is kiszámíthatóbbá váltak. Idén is kaptunk dupla epizódot, de színvonalban nagyon alulmaradt a tavalyitól.
A másik negatívum a Beckett anyjának halála körüli nyomozáshoz kapcsolódik. Míg az előző két évadban jól megoldották ezt a szálat, idén egyszerűen túlerőltették. Amellett, hogy sok volt a logikátlan elem, néhány jelenet hatásvadászra sikerült. Ez pedig eddig nem volt jellemző a sorozatra. Sajnos a finálé is ilyen volt.


Nyilván kell ez a nyomozás, mert anélkül nem lenne működőképes a Castle, de kérdéses, meddig tudják csavarni a szálakat. Mivel idén sem sikerült pontot tenni ennek az ügynek a végére, a következő évadban is elő fog kerülni. A cliffhanger hozta a kötelező formát, kellőképpen ütős lett, mégis előre tudható, hogy Beckett túl fogja élni. A sorozat főszereplőjéről van szó, így ha meghalna, az egyben a sorozat végét jelentené.

Értékelés: 7/10

1 megjegyzés: