2010. december 27., hétfő

Inception - Eredet (2010)

A Black Swanra még nem tudtam azt mondani, hogy "nálam ez a 2010-es év filmje", az Eredetre viszont már illik ez a jelző.
Amellett, hogy egy látványos filmről van szó, a cselekménye is nagyon jól ki van dolgozva. Ehhez hozzáadódik a film zenéje (Hans Zimmer rendezte) és a remek színészgárda. Hosszú film az Eredet, viszont azonnal megfogja a nézőt és még a stáblistánál sem ereszti el. Innentől spoilerek.


A sztori középpontjában egy tolvajbanda áll, akik nem tárgyi dolgokat (műkincseket vagy pénzt), hanem emberi titkokat rabolnak, amik a tudatalattiban rejtőznek. Ezekhez csak akkor lehet hozzáférni, ha az adott személy alszik, mert az agy ebben az állapotában a legsebezhetőbb. Dom Cobb, a csapat vezetője (Leonardo DiCaprio) a képességénél fogva értékes ember, ami azzal jár, hogy nemzetközileg körözik és a családját sem láthatja. Minden erejével arra törekszik, hogy újra láthassa szeretteit, ehhez azonban még egy utolsó feladatot végre kell hajtania. Ez a feladat eltér az eddigiektől, ugyanis ezúttal nem ellopni kell a gondolatot, hanem el kell ültetni egyet a célszemély fejében, ami igencsak alapos szervező- és tervezőmunkát igényel. És ahogy az lenni szokott, a terv nem zajlik zökkenőmentesen, mert az ellenfél a csapat szinte minden lépését előre tudja.


Az Eredet olyan film, amire végig oda kell figyelni. Több szinten játszódik a cselekmény és minden apró mozzanatnak és információnak jelentősége van. Olyan az egész film, mint egy kirakó: csak a film végére áll össze az egész.


A sztori elviszi a filmet, amihez a látvány egy eszköz. Azért van rá szükség, hogy megmutassa az emberi képzelőerő és álomvilág mélységeit. Többek között ezért is tetszett az Eredet, mert bebizonyította, hogy a 3D nélkül is lehet látványos alkotást készíteni 2010-ben.
A színészek egytől egyig profik, mindegyiküknek sikerült maradandót alkotnia. A legnagyobb meglepetést nekem Ellen Page okozta, mivel nem hittem volna, hogy ilyen színészi játékra képes.

Értékelés: 10/10. Bármikor újra tudnám nézni.

1 megjegyzés:

  1. Egy percig sem unatkoztam rajta, végig a vászonra tapadt a szemem, nagyon jó volt. Ellen Page jó színésznő:)

    VálaszTörlés